donderdag 23 oktober 2014

Inwoners Paaseiland hadden eerder contact met Amerika

Inwoners Paaseiland hadden eerder contact met Amerika 

Bewoners van Paaseiland hadden al contact met de inwoners van het Amerikaans continent ver voordat de Nederlander Jakob Roggeveen daar in 1722 arriveerde, zo blijkt uit nieuw genetisch bewijsmateriaal.
De studie van onderzoekers van verschillende universiteiten is donderdag verschenen in het tijdschrift Current Biology.
De afstand tussen Paaseiland (ook wel Rapa Nui), het meest oostelijke Polynesische eiland en het Amerikaans continent is meer dan 4.000 kilometer.
Het onderzoek laat nu zien dat er al veel eerder een route tussen Polynesië en het Amerikaans continent was dan tot nu toe werd gedacht.
Archeologische vindingen wijzen erop dat tussen de dertig en honderd Polynesische mannen, vrouwen en kinderen rond het jaar 1200 op Paaseiland terechtkwamen. De nieuwe bewoners, de Rapa Nui, bouwden de bekende grote stenen beelden, daarvoor werd het eiland niet door mensen bewoond.

Zoete aardappel

Ondanks dat het weken geduurd moet hebben om zelfs de dichtstbijzijnde andere Polynesische eilanden te bereiken, zijn er meerdere bewijzen voor vroeg contact met Amerika, zoals de aanwezigheid van de zoete aardappel die van oorsprong niet op Paaseiland voorkwam.
Een analyse van de genen van 27 Rapa Nui toont dat er contact geweest moet zijn tussen inheemse Amerikanen en Rapa Nui tussen 1300 en 1500.
De Rapa Nui mixten pas rond 1850 met Europeanen. De genenmix bij de Rapa Nui is nu 76 procent Polynesisch, acht procent inheems Amerikaans en zestien procent Europees.

Scenario's

De vinding schrijft twee mogelijke scenario's: of inheemse Amerikanen voeren naar Paaseiland of de Rapa Nui voeren vanaf Paaseiland naar Amerika en terug.
De tocht van Paaseiland naar Amerika en terug lijkt de onderzoekers het meest plausibel, omdat een tocht van Paaseiland naar het oosten altijd bij Amerika terechtkomt en het zoeken van een weg terug naar een bekende locatie, is meer aannemelijk dan het op de bonnefooi naar het westen varen vanuit Amerika.
bron: NU.nl/Krijn Soeteman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten