donderdag 23 oktober 2014

Nederlands scheepswrak gevonden bij Trinidad

Nederlands scheepswrak gevonden bij Trinidad

Onderzoekers hebben in de wateren van Trinidad en Tobago in de Caribische Zee een 17e-eeuws Nederlands oorlogsschip gevonden. 
Het 'Huis de Kreuningen', dat in 1677 tegen de grond liep, is volgens de leider van het onderzoek, Kroum Batchvarov, nog in prima conditie.
Het schip werd aangetroffen bij een onderzoek naar 16 schepen die in de haven van Scarborough zijn vergaan tijdens de strijd tussen Fransen en Nederlanders, die in die tijd de macht hadden op Tobago.
''We vonden het Huis de Kreuningen bij toeval, omdat het buiten de grenzen lag van waar we aan het zoeken waren. Onaangeroerd voor meer dan 300 jaar", zegt professor en maritiem archeoloog Batchvarov tegen Uconn Today, verbonden aan de universiteit van Connecticut (VS).
De onderzoeksleider meldt dat er rondom het wrak ook negen kanonnen, allerlei aardewerken potten en bakstenen zijn gevonden die precies lijken op de bakstenen die in 1647 in Leiden werden gemaakt.

Verrast

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is verrast door de vondst. ''Ik verwacht dat de onderzoekers contact opnemen met onze overheid, zeker als men daadwerkelijk gaat graven. Dan komen ze uiteindelijk bij ons uit", zegt Martijn Manders, die als hoofd maritiem programma van de dienst wereldwijd ongeveer vierhonderd schepen beheert. Hij benadrukt dat het schip nog altijd Nederlands eigendom is.
"Hoe zit het met de conservering van het scheepswrak, de financiering van het onderzoek? Dat willen we graag weten. Eventueel zullen we zelf via de ambassade aldaar contact zoeken." Uitgangspunt van de Rijksdienst is dat schepen op de plek waar ze zijn vergaan, blijven liggen.
Manders betwijfelt of het wrak daadwerkelijk in gave toestand verkeert. "Het zou bijzonder en fantastisch zijn als het goed bewaard is gebleven. Maar hoe onaangeroerd is het? In de wateren bij Trinidad en Tobago is de nodige stroming en wordt het hout door organismen opgevreten. Je hebt bijvoorbeeld te maken met de aantasting door paalworm."
bron: ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten